De meest duurzame weg van Nederland

Geschreven op:23-03-2021

16 innovaties maken N470 ‘weg van de toekomst’

De provincie Zuid-Holland beheert 525 km aan wegen. In het kader van de klimaatdoelen zijn marktpartijen uitgedaagd innovatieve ideeën aan te dragen voor groot onderhoud van 2 pilotwegen: de N211 en N470. De N211 werd hierdoor de eerste CO2-negatieve weg. Dit inspireerde hoofdaannemer Boskalis Nederland en technologiepartner Dynniq om van de N470 een waar kunstwerk te maken.

 

De 17 km lange N470 tussen Zoetermeer en Delft vormt een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. Het is dan ook een weg die veelvuldig wordt gebruikt en bij uitstek geschikt is om Nederland te laten zien wat er mogelijk is op het vlak van duurzaamheid, nu de weg toe is aan ‘groot onderhoud’. De provincie heeft daarom hoofdaannemer Boskalis Nederland verzocht om zo’n beetje al het mogelijke uit de kast te trekken om de weg energieneutraal te maken.

In totaal zijn er 16 innovaties toegepast waarmee de weg gedurende de aankomende 20 jaar meer CO2 bespaart dan bij de werkzaamheden is vrijgekomen. Hiertoe wordt onder andere speciaal asfalt gebruikt dat de rolweerstand verlaagt, maar ook slimme installatietechniek toegepast die de energievraag verlaagt en zelfs energie opwekt!

Wil je weten welke innovaties we allemaal hebben toegepast om van de N470 de meest duurzame weg van Nederland te maken? Techniek Nederland schreef een artikel over dit bijzondere project.

Je leest het hier!