Dynniq installeert slimme ledverlichting in gemeente Zundert

Geschreven op:19-07-2021

De gemeente Zundert is gestart met de eerste fase van het vervangen van de openbare verlichting. Het totale project betreft circa 1.500 lichtmasten en 2.500 armaturen die toe zijn aan vervanging vanwege ouderdom. De armaturen worden allemaal voorzien van LED en kunnen op afstand worden gedimd of uitgeschakeld.

Slimme ledverlichting

Een groot aantal lichtmasten en armaturen uit het areaal van de gemeente heeft het einde van de technische levensduur bereikt. De gemeente Zundert heeft samen met adviesbureau Nobralux en technisch dienstverlener Dynniq een vervangingsplan opgesteld en vervangt de conventionele verlichting door slimme ledverlichting in en rondom de 5 kernen van de gemeente.

In september 2020 is het startsein gegeven door de wethouder Openbare Ruimte voor fase 1. Samen met de gemeente Zundert en Nobralux zijn we de voorbereiding voor fase 2 en 3 ook gestart. Naar verwachting wordt het totale project de komende twee jaar uitgevoerd.

Overlast minimaliseren

De werkzaamheden worden uitgevoerd in overleg met de gemeente en Nobralux en inwoners worden waar nodig geïnformeerd. We plannen de werkzaamheden tijdig in, stemmen de planning af met de provincie en leveranciers en zetten verkeersregelaars in om het verkeer om te leiden. Om de geluidsoverlast in de omgeving tot een minimum te beperken én rekening te houden met het milieu zetten we hybride hoogwerkers in.

Energiebesparing door slimme ledverlichting

Gemeente Zundert beschikt na de vervangingswerkzaamheden over een duurzaam en energiezuinig areaal. De slimme ledverlichting verbruikt minder energie, gaat zo’n 20 jaar mee en is minder storingsgevoelig dan conventionele verlichting. Bovendien kunnen storingen sneller worden opgelost: een cassette in de armatuur herkent een storing of defect en geeft dit automatisch door. Daarnaast kan de verlichting op afstand worden gedimd of uitgeschakeld. Dit biedt mogelijkheden om bij evenementen of calamiteiten de openbare weg maximaal te verlichten of de lichtintensiteit aan te passen naar de wensen van bewoners bij het ervaren van lichthinder. De gemeente Zundert, Nobralux en Dynniq zijn trots dat zij dit grootschalige project mogen uitvoeren.